Over Boerenplaats

Wat zijn de mogelijkheden?

Boerderijen en hun landerijen vormen een belangrijk deel van het Nederlandse landschap. Om dit te bewaren is het behoud van het agrarische leven noodzakelijk. Vele boeren zijn uit noodzaak overgestapt naar nevenactiviteiten, zoals verkoop aan particulieren en recreatie mogelijkheden te bieden. Dit blijkt voor beide partijen, zowel boer als consument, een overstap naar mooie initiatieven die al het goede van het boerenleven bekend maken bij het grote publiek.

Recreatie: in en om de boederijen zijn talloze mogelijkheden tot recreatie.

Kamperen: Een deel van het landgoed kan in de zomermaanden gebruikt worden als uniek kampeerterrein. Uniek in de zin van ware rust en authenticiteit: de ruimte om een boerderij is ongekend, eten kan vers afgenomen worden, zoals zuivel en groenten. Sommige boeren bieden ook een kijkje in het boerenleven en laten de mensen zelf koeien melken, kalfjes voeren, enzovoort. En waar wordt u nog door de haan gewekt en zijde eieren vers van de leg? 

Fiets- en wandelmogelijkheden: Er bestaan tientallen uitgestippelde fiets- en wandelroutes dwars door het polderlandschap. Maar ook zonder vastgestelde route is een fietstocht langs de velden, landerijen en de boerderijen een genot. Onderweg is er altijd wel een boer te vinden die een vers glaasje melk of fruit aanbiedt voor een schappelijke prijs.

Natuurbehoud: landerijen maken deel uit van en vormen de natuur.

Boeren helpen mee de vogelstand op peil te houden, door bijvoorbeeld nestbeschermers rond de nesten te zetten of stokken zodat er omheen gemaaid kan worden en koeien de nesten niet vertrappen. Zij dragen op deze manier graag bij aan het behoud van het landschap. Maar ook hun jarenlange kennis zijn zij een onmisbaar onderdeel voor het landschap. 

Producten: agrarische bedrijven leveren een groot deel van onze dagelijkse producten.

Er zijn in Nederland veehouderijen, tuinderijen, fruit- en zelfs wijngaarden te vinden. Deze bedrijven produceren zuivel, fruit en groenten. Van de zuivel wordt boerenkaas, schapenkaas, geitenkaas en schimmelkaas, melk, yoghurt, drinkyoghurt, kwark en ijs gemaakt. Fruitgaarden in Nederland produceren appels, peren, pruimen, aardbeien, frambozen, bramen en allerlei soorten bessen. Hiervan worden ook fruitsappen, compote en jam van gemaakt. Er zijn een aantal boerderijen in Nederland die zelf honing maken en wijn. Met nieuwe druivenrassen is zelfs in Nederland wijnbouw mogelijk!

Educatie en zorg: speciale programma`s over en op het platteland

Waar leert uw kind het beste de oorsprong van de producten in de koelkast? Vele boeren stellen hun bedrijf en kennis ter beschikking voor educatieve projecten voor kinderen, maar ook hun ouders zijn van harte welkom! Scholen en bedrijven kunnen mooie en leerzame uitjes maken naar het platteland. Ook aan ouderen, gehandicapten en mensen die wat ectra aandacht nodig hebben in onze maatschappij wordt gedacht. Op de zogenaamde "zorgboerderijen"zijn er speciale programma`s voor hen om in een groene en prikkelvrije omgeving tot rust te komen. 

Promotie: festivals, markten, wandelingen, workshops en meer.

Om meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden en producten van de boerderij worden er regelmatig door het hele land evenementen georganiseerd. Zo zijn er regelmatig markten waar producten van het platteland aangeboden worden. Maar ook wandelingen, demonstraties, exposities en workshops van bijvoorbeeld bloemschikken, schapen scheren en voor de kinderen kookworkshops. Ook moderne activiteiten worden niet vergeten zoals het in populariteit groeiende boerengolf en kalfknuffelen!

Groen: fruit en groenten, maar ook bomen, struiken en planten van de kwekerij.

Nederland is rijk aan kwekerijen die zorgen dat allerlei soorten fruit en groenten het hele jaar door gegeten kan worden. Maar er zijn ook exotische soorten fruit en groenten die in de Nederlandse kassen verbouwd worden. Zo wordt er tegenwoordig zelfs aubergine uit de Nederlandse kas verkocht. Bovendien zijn er vele groenbedrijven waar bomen, struiken en bijzondere planten voor tuin en interieur te vinden zijn. Sommige kwekerijen zijn tevens hoveniersbedrijven die tuinaanleg, bemesting en advies bieden.